Good morning, 54.234.45.10.
Today is monday the 22nd of January 2018. The time is 04:23:31 and it's week number 04.

(2008-08-10) I synk med tiden

"Ska man erbjuda en tjänst måste man nog testköra den själv" tyckte jag för några veckor sedan. Visst har Secure ERICADE Net erbjudit ActiveSync för mobiltelefoner i flera år, men efter systemflytten i maj har jag inte hunnit testa att det fortfarande fungerar.

Så jag tog fram min SonyEricsson M600 och körde igång den. För att kunna köra ActiveSync på denna mobilmodell måste man ladda ner Exchange ActiveSync (gratisversion av Roadsync from Dataviz) Denna får man gratis från SonyEricssons site. Sagt och gjort.

På den tiden vi körde Exchange 2003 fungerade synkroniseringen sådär. För att kunna synka med en M600 måste krypteringen slås av, vilket var lite surt. Exchange 2007 klarade av det hela utan problem. Men hur skulle vår nya lösning fixa det? Kerio Mailserver förvånade genom att fungera felfritt på första försöket. Visserligen är det en riktigt bra produkt, men ActiveSync är Microsofts uppfinning, så det var lite förvånande i alla fall.

Det enda problemet är att mobiltelefonen inte känner till utfärdaren av vårt säkerhetscertifikat, så man får klicka ja på en certifikatsvarning. Det kommer vi lösa om några månader när vi byta certifikatsleverantör. Men det är lätt att bara klicka förbi varningen.

Därefter får du en varning att du måste välja att slå ihop eller ersätta dina kontakter, kalenderuppgifter och mail. ActiveSync på denna mobil tar över kalendern, kontaktlistan mm. Väljer du att slå ihop listorna kommer du få dina gamla uppgifter och de som ligger på servern ihopslagna till en stor lista. Det är bättre att backa upp din uppgifter på simkortet och ersätta allt. Notera att alla uppgifter i telefonen då försvinner.

Initialsynkroniseringen gick smärfritt för mig och helt plötsligt fanns allt relevant från mitt mailkonto snyggt och prydligt i mobilen. Helt klockrent.

Min rekommendation är att slå från push-synkroniseringen. Den gör så att du får mailen i mobilen samma stund som de kommer till dig på servern. Bra funktion men otroligt batterikrävande, eftersom du har en uppkoppling mot servern igång dygnet runt. Jag slog också ifrån synkroniseringsschemat, så att jag manuellt kan välja när jag vill kolla efter nya uppgifter.

Summa sumarum så gick uppsättningen smärtfritt och alla möten och personuppgifter jag lägger till i webmailen blir nu tillgängliga i min telefon.

Jag gillade funktionen så mycket att nu använder jag den konstant!

Vad du behöver för att använda funktionen:

- En av dessa mobiltelefoner

- Ett internetabbonemang i mobilen. Det brukar ingå i moderna mobilabbonemang.

Posted: 2008-08-10 by TEN Converter
Changed: 2009-04-03 by Erik Zalitis

News archive